Συζητείται τροπολογία για τις ασφαλιστικές εισφορές των μηχανικών

Συζητείται τροπολογία για τις ασφαλιστικές εισφορές των μηχανικών

Εκτύπωση
Δημιουργηθηκε στις Δευτέρα, 01 Απριλίου 2013

 

Το ζήτημα των υπέρογκων ασφαλιστικών εισφορών λόγω των επικείμενων αυξήσεων επιδιώκουν να διορθώσουν με τροπολογία που κατέθεσαν οι Βουλευτές Ηρακλείου και Α΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ.κ. Λευτέρης Αυγενάκης και Γιώργος Ορφανός, ενόψει της αυριανής ψήφισης του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Εργασίας για την «αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην Κοινωνική Ασφάλιση και στην αγορά εργασίας και λοιπές διατάξεις».

Είναι πλέον δραματική η κατάσταση του κλάδου των Μηχανικών σε σχέση με τις ισχύουσες υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές, μέσω της υποχρεωτικής ένταξης ανά τριετία σε ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία των Διπλωματούχων Μηχανικών, δηλαδή σε αυξήσεις των παγίων εισφορών τους, και μάλιστα αναδρομικά από 1/7/2011, που υπερβαίνουν το 25% και σε βάθος χρόνου αγγίζουν το 96%, αλλά και μέσω της απόδοσης από το ΕΤΑΑ των εισφορών υπέρ του Ταμείου Αλληλεγγύης, στο οποίο όμως οι Μηχανικοί δεν δικαιούνται να ενταχθούν.

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο που κατέθεσαν οι δύο Βουλευτές: «τα ποσοστά των ανεξόφλητων εισφορών από το 2010 που βρίσκονταν στο 27% και το 2011 στο 33%, το 2012 έφθασαν στο 40%. Ακόμη 8.000 περίπου Μηχανικοί έχουν προβεί σε διακανονισμό των οφειλών τους με άγνωστο εάν θα μπορέσουν να καλύψουν τις δόσεις του διακανονισμού όσο και τις πρόσθετες ασφαλιστικές εισφορές».

Επίσης, από το σύνολο των 99.225 ασφαλισμένων στον Κλάδο Υγείας οφείλουν 36.614 ασφαλισμένοι, δηλαδή το 37% των ασφαλισμένων. Λόγω της αδυναμίας κάλυψης των ισχυουσών ασφαλιστικών εισφορών, η αναμενόμενη αύξησή τους θα επιτείνει περαιτέρω το ποσοστό των Μηχανικών που θα αδυνατούν πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές.

Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι: «είναι προφανές ότι η εφαρμογή της υποχρεωτικής ένταξης σε ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία όχι μόνο δεν πρόκειται να οδηγήσει στο στόχο της αύξησης των εσόδων αλλά θα φέρει λιγότερα έσοδα και ταυτόχρονα την έξοδο από το επάγγελμα δεκάδων χιλιάδων Μηχανικών, τη μη ασφαλιστική τους κάλυψη και την οικονομική και κοινωνική περιθωριοποίησή τους».

Για τους παραπάνω λόγους ισονομίας, δικαιοσύνης και ίσης μεταχείρισης, προτείνεται η ψήφιση τροπολογίας κατά αντιστοιχία με τους ασφαλισμένους στο ΟΑΕΕ ως εξής:
«1. Παρέχεται στους μηχανικούς δικαίωμα επιλογής αλλαγής ασφαλιστικής κατηγορίας στο ΕΤΑΑ, από αυτήν που οι ασφαλισμένοι υπάγονται υποχρεωτικά…»
2. Το δικαίωμα για την αλλαγή ασφαλιστικής κατηγορίας έχουν όσοι είναι ασφαλιστικά ενήμεροι.
3. Το δικαίωμα ασκείται με αίτηση του ασφαλισμένου προς το ΕΤΑΑ. Οι ασφαλισμένοι κατατάσσονται στην επιλεγείσα ασφαλιστική κατηγορία καταβάλλοντας τις αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές.
4. Είναι δυνατή η επαναφορά στην προηγούμενη ασφαλιστική κατηγορία με αίτηση του ασφαλισμένου , η οποία μπορεί να υποβληθεί οποτεδήποτε».

Πηγή: CretePlus.gr

ΤοπογραφΩ - Τεχνικό Γραφείο

Η εταιρεία ΤΟΠΟΓΡΑΦΩ Μ. Ι.Κ.Ε., προχώρησε στη δικτύωση και στην οργάνωση με εξωτερικούς συνεργαζόμενους μηχανικούς προκειμένου να παρέχει υπηρεσίες μηχανικού οπουδήποτε στον ελλαδικό χώρο. Για το κόστος και τις υπηρεισίες, που αφορούν και Κατοίκους Εξωτερικού  επιλέξτε εδώ.  Το ΤοπογραφΩ έχει δημιουργηθεί από μηχανικούς (βλ. διαχειριστής, συνεργάτες) με πολύ καλή γνώση του αντικειμένου που προχωρούν συνεχώς σε προσεκτική επιλογή συνεργατών μηχανικών με πολύ...

Εγγραφή στο Newsletter

Απαντήστε στο ακόλουθο πεδίο πόσο κάνει ένα + ένα = ?
Όνομα:
Email:

επισκέπτες

Greece 81.4% Greece
United States 9.5% United States
Cyprus 4.2% Cyprus
United Kingdom 1.5% United Kingdom
Germany 0.8% Germany
Turkey 0.5% Turkey
Romania 0.4% Romania
France 0.2% France
Netherlands 0.2% Netherlands
Austria 0.1% Austria
Σύνολο:  127  χώρες

498752

Σήμερα:2
Εχθές:4
Στην εβδομάδα:2
Πριν μια εβδομάδα:25
Στο μήνα:59
Πριν ένα μήνα:107

Wednesday the 27th. | ΤοπογραφΩ - Τεχνικό Γραφείο | Joomla 3 Templates Joomlaskins